Yrittäjän tarina

Olen pienestä pitäen ollut kova tekemään töitä. Olen kasvanut maatilalla, missä sain kaikki tärkeimmät opit elämääni sekä sen kuuluisan maalaisjärjen. Maatilalla osallistuin aina kaikkiin töihin. Olipa ne työt metsässä, pellolla, kuivurisa, navetassa tai puutarhassa. Sain nähdä sen miten töitä oli tehtävä jos meinasi ansaita rahaa.

 Lapsuuden kesiä vietin mummoni maatilalla. Mummoni oli kotoisin Karjalasta ja hän oli todellinen Rauta-Mummo! Osasi vaikka mitä, sekä teki asioita mitä itse halusi. Sieltä mummolasta alkoi yrittäjän urani 9 vuotiaana. Kasvatin hänen pellollaan kesäkukkia, tein niistä kukkakimppuja ja myin niitä kimppuja Karkkilan torilla. Toripöytänä toimi kaksi kokoontaitettavaa puutarhatuolia ja niiden väliin laitettu yksi lauta. Torille mentiin mummon viininpunaisella Skodalla aamuvarhaisella. Koko kesän myynnit laitettiin säästöön erillisiin kirjekuoriin ja syksyllä niillä rahoilla ostin ompelukoneen. Ikää oli tuolloin 9 vuotta. Torimyyjän hommia tein 15 vuotiaaksi asti, kunnes pääsin ihan ”oikeaan” ensimmäiseen työpaikkaan. ”Oikeaksi” Torimyyjäksi. Viereisessä toriruudussa oli ollut kaikki kesät sama vihanneskauppias ja hän oli huomannut minun myyntitykin taitoni 😉 Vihanneskauppiaan myyntiopeista ja ajatusmalleista on ollut suuresti hyötyä myöhemmin.

Olen saanut kokeilla torikauppiaan lisäksi miltä tuntuu olla: siivooja, kahvilatyöntekijä, 4H-kerhon ohjaaja, puutarhurin apulainen, tarjoilija, juhlapalvelutyöntekijä, lasten/kodinhoitaja, kotitalousneuvoja, ravintolapäällikkö, hovimestari, kiinteistöpäällikkö, palveluesimies, myyntipäällikkö ja palvelujohtaja.

Koulunpenkillä olen istunut sen verran että todistettavasti olen Kotitalousteknikko ja kauppateknikko. Johtamistaidon erikoisammattitutkinnon olen suorittanut viimeisimpänä 2016-2017

Vuoden 2013 alussa elämä johdatti minut PikkuNoita Siivouspalvelu Oy:n myyntipäälliköksi. Siitä alkoikin sellainen elämän korkeakoulu että oksat pois – ja siinä elämän korkeakoulussa ollaan edelleen.

tapio-haaja-O9sJXvW9cKA-unsplash
austin-distel-wawEfYdpkag-unsplash

PikkuNoita Siivouspalvelu Oy:n perustaja ja silloinen omistaja Theresè Helminen oli eläkeiässä, samoin silloinen toimitusjohtaja. Ajattelin kokeilla kepillä jäätä ja rohkaistuin kysymään jospa rouva myisi PikkuNoidan minulle. En itsekään uskonut että yrityskaupat onnistuisivat. Mutta, kun ei anna periksi eikä luovuta niin saa tuloksia aikaiseksi. Tulipahan käytyä melkein kaikki Etelä-Suomen pankit läpi. Mielenkiintoisia kohtaamisia pankinjohtajien kanssa ja vielä mielenkiintoisempia väittelyjä heidän kanssaan siitä, mitä minä nuori tyttönen muka tiedän yrittämisestä? Minähän heille ponnekkaasti ja rehellisesti kerroin oman yrittäjän tarinani kesäkukkien parista. Eräskin herra pankinjohtaja totesi tämän kesäkukkastoorin kuultuaan ”että kiitos tämä tieto riittikin nyt ja tämä neuvottelu on nyt päättynyt” ja ohjasi minut pikimiten ulos. Ai että mieleni tekisi palata tämän herran luokse nyt ja keskustella asiasta uudelleen.

Onneksi pankkimaailmasta löytyi kuitenkin yksi henkilö, kuka uskoi minuun ja rahoitus järjestyi. Tämä henkilö on jälkeenpäin kertonut minulle, että juurikin minun kesäkukka/maatalontyttötaustani sai hänet vakuuttuneeksi ja siksi hän uskalsi luottaa minuun.

1,5 vuotta yrityskauppoja suunniteltiin ja veivattiin edestakaisin. 7.9.2018 klo 10:00 oli elämäni toiseksi jännittävin hetki. Silloin allekirjoitettiin kauppakirjat ja tehtiin yrityskaupat. Koko PikkuNoita Oy:n osakekanta siirtyi minun omistukseen 100%. En unohda sitä päivää koskaan! Käsi tärisi niin paljon ettei omasta allekirjoituksestani meinannut tulla mitään.

7.9.2018 lähtien olen ollut kuin ”Liisa ihmemaassa”. Mielekästä tekemistä on riittänyt – ihan jokaiselle päivälle. Työtunteja on kertynyt vähän enemmänkin kuin laki sallii. Vauhtia ja vaarallisiakin tilanteita on koettu. On koettu haasteita, vastoinkäymisiä, onnistumisia, iloja ja suruja, oppimista, kehittymistä ja ennenkaikkea ihmisenä kasvamista. Yrittäjänä oleminen on opettanut minua niin paljon, ettei sellaista oppia voi saada mistään muualta – kuin käymällä itse ne kaikki myrskyt ja rämeiköt läpi.

Yksi lause on pyörinyt usein päällimmäisenä mielessäni ”ei ole väliä kuinka monta kertaa kaadut, vaan sillä on väliä kuinka monta kertaa jaksat nousta ylös”.

Ihmiset ja heidän hyvinvointinsa on kaikkein tärkeintä. Kaikki lähtee ihmisestä, työntekijästä. Siitä miten hän voi. Ainoastaan hyvin voiva työntekijä voi tehdä työnsä hyvin. Tämä on minulle itsestään selvää. Minä huolehdin minun työntekijöistä. Heidän kaikki asiat tulee olla kunnossa ja heillä tulee olla käytössään kaikista parhaimmat ja turvallisimmat työvälineet. Ja heidän tulee saada tehdä työnsä rauhassa ja riittävällä työajalla. Näistä asioista ei säästetä. Meillä työntekijät huomioidaan yksilöinä ja heitä arvostetaan ja kunnioitetaan.  Ja vasta sitten tämän hyvinvoivan työntekijän jälkeen tulee muut asiat. Hyvinvoivan työntekijän kautta on mahdollista saavuttaa toivottua lopputulosta.

living-room-2605530_1920 (1)
nature-3289812_1920 (1)

Olen onnellisessa asemassa koska minulla on maailman paras johtoryhmä. Ilman heitä en olisi selvinnyt enkä tulisi jatkossakaan selviämään. Kiitos ja suuri kunnia kuuluu heille. Teemme tätä työtä yhdessä tiiminä. Meidän tiimissä saa ja pitääkin olla oma itsensä. Ja meillä on myös aidosti hauskaa ja meillä huumoria viljellään päivittäin. Nauramme useasti.

Johtaminen on taitolaji. Minä johdan omalla esimerkilläni. Kunnioittaen, kuunnellen, selvittäen – ja aina rehellisen oikeudenmukaiseti. Olen myöskin tarkka yksityiskohdista. Olen ymmärtänyt että epäonnistumisia ei kannata pelätä.  Epäonnistumisista tulee ottaa opiksi ja niistä tulee olla myöskin kiitollinen.

Olen niin valtavan nöyrän kiitollinen tästä mahdollisuudesta minkä olen yrittäjyyden myötä itselleni saanut, ettei siihen löydy edes oikeita sanoja. Olen saanut oppia ja kasvaa ennenkaikkea ihmisenä ja johtajana.  Blogista voit lukea tarkemmin yrittäjän ihanasta elämästäni ja vähän kaikesta muustakin : ) ”tästä blogiin”

terkuin PääNoita

nature-3289812_1920 (1)

LIIKETOIMINNAN VASTUULLISUUS

Yrityksellä on korkein AAA-luokitus, sekä Kauppalehden myöntämä Vuoden 2020 menestyjä sertifikaatti.  Kaikki viranomaisten vaatimat asiakirjat löytyvät VastuuGroup-järjestelmästä.